sâmbătă, 22 octombrie 2011

150 de ani de la înfiinţarea Astrei


La 23 octombrie se împlinesc 150 de ani de când mai mulţi intelectuali ardeleni, în frunte cu episcopul Andrei Şaguna, au înfiinţat Asociaţiunea Transilvană pentru Literatura română şi Cultura poporului român sau Astra. Andrei Şaguna poate fi considerat cu adevărat "ctitor" al Asociaţiunii, după cum a fost şi un ctitor al altor aşezăminte spirituale şi culturale ale românilor ardeleni. Mai trebuie să notăm că Asociaţiunea poate fi considerată ca o "precursoare" a Societăţii Academice Române de la Bucureşti, înfiinţată în 1866, care va deveni apoi, în 1879, Academia Română.
Pr. prof. dr. Mircea Păcurariu

vineri, 21 octombrie 2011

Cuvinte despre mitropolitul Andrei Şaguna

„Naţiunea îţi va rămâne datoare mult, va recunoaşte cu plăcere marile servicii ce ai adus pentru ridicarea ei la rangul ce i se cuvine şi numele Prea Sfinţiei Tale îl vor spune părinţii copiilor lor, ca să se binecuvinteze din generaţie în generaţie”
Simion Bărnuţiu şi Timotei Cipariu într-o cuvântare către Şaguna

duminică, 16 octombrie 2011

„În multe case, chipul lui Şaguna era pus lângă icoane“


În anul 2008, Arhiepiscopia Sibiului a organizat mai multe manifestări dedicate împlinirii a 200 de ani de la naşterea arhiepiscopului şi mitropolitului Andrei Şaguna. Este o tradiţie ca această mare personalitate a românilor să fie cinstită după cuviinţă, aşa cum a fost şi în 1908, când s-au împlinit 100 de ani de la naşterea sa, când viitorul academician profesorul preot Ioan Lupaş a scris o monografie despre el. În anul 2011 au loc alte manifestări dedicate marelui ierarh, mai ales datorită faptului că Sfântul Sinod a luat în discuţie problema canonizării sale.
Pr. prof. dr. Mircea Păcurariu

Andrei Şaguna: mângâierea, speranţa tuturor românilor

Ne aflăm în faza în care, după secole, sfinţii noştri se ridică din mormânt. Începând cu anul 1955, marele patriarh Justinian Marina, în plină epocă comunistă, organizează canonizarea primului grup de bărbaţi sfinţi care s-au născut sau au crescut în braţele acestui popor. Om al timpului şi al vremurilor, cum este fiecare om a lui Dumnezeu, Andrei Şaguna şi-a câştigat dreptul de a fi canonizat ca un mare ierarh deschizător de orizonturi noi şi luminoase pentru Transilvania
† Justinian Arhiepiscopul Maramureşului şi Sătmarului

Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei va fi dus în procesiune la Catedrala mitropolitană din Sibiu


Biroul de presă al Patriarhiei Române, ne informează:
Cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, în dimineaţa zilei de luni, 24 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României, va fi adus de la Patras (Grecia) de către o delegaţie a Bisericii Ortodoxe a Greciei, condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras.
Sfintele Moaşte ale Sfântului Apostol Andrei se vor afla pe Dealul Patriarhiei pentru a fi venerate de credincioşi până în ziua de vineri, 28 octombrie 2011, orele 12:00.
În continuare, cu prilejul proclamării canonizării Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, în după-amiaza zilei de 28 octombrie 2011, Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei va fi dus în procesiune la catedrala mitropolitană din Sibiu, unde va rămâne până în după-amiaza zilei de 29 octombrie 2011.