vineri, 2 decembrie 2011

Prima zi de prăznuire a Sfântului Andrei Şaguna : Ardealul şi-a prăznuit ierarhul cel sfânt





Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei din acest an a fost pentru ardeleni şi prima zi în care Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei, a fost prăznuit. La Catedrala mitropolitană din Sibiu, sărbătoarea a fost deosebită, patru arhierei conducând soborul de peste 60 de preoţi şi diaconi la Sfânta Liturghiedin ziua de hram a lăcaşului de cult.
La o lună după istorica zi în care ierarhii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-au proclamat ca sfânt pe primul mitropolit al Ardealului, cetatea Sibiului a fost din nou centrul spiritual al Transilvaniei. Catedrala mitropolitană din inima oraşului şi-a primit credincioşii în atmosferă de mare praznic şi de hram, iar invitaţi din întreaga Mitropolie a Ardealului au venit să se bucure de prima zi de prăznuire a Sfântului Andrei Şaguna. La slujba de Priveghere oficiată în catedrala sibiană au participat sute de credincioşi, iar Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, şi Preasfinţitul Andrei Făgărăşeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, au condus impresionantul sobor de preoţi şi diaconi. Toţi preoţii din Sibiu, împrejurimi şi de mai departe au venit să slujească la Privegherea dinaintea primei zile de prăznuire a Sfântului Andrei Şaguna.



Catedrala a fost înconjurată de soborul de preoţi şi credincioşi, cu racla ce adăposteşte moaştele sfântului şi cu icoana sa. Tineri studenţi, membrii ai Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi din România (ASCOR), filiala Sibiu, au îmbrăcat veşmintele populare, semn de păstrare a valorilor tradiţionale pentru care sfântul ierarh s-a luptat o viaţă întreagă. Cuvântul de învăţătură a fost rostit de arhid. prof. dr. Ioan Ică jr., care a evidenţiat virtuţile şi chemarea Sfântului Apostol Andrei şi ale Sfântului Andrei Şaguna. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul preoţesc "Christiana" din Sibiu.


"Părinte al tuturor"
În ziua de praznic, alături de cei doi ierarhi, în soborul slujitor s-a mai aflat Înalt Preasfinţitul Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei şi Harghitei, iar din locurile sârbeşti unde Sfântul Andrei Şaguna a primit educaţia teologică şi a îmbrăţişat monahismul a venit Preasfinţitul Vasile, Episcopul de Srem (Karloviţ). Ca şi la slujba de Priveghere, soborul de preoţi a fost numeros, format din peste 60 de slujitori din întreaga Arhiepiscopie a Sibiului. Răspunsurile liturgice au fost date de un cor al studenţilor de la Facultatea de Teologie Ortodoxă "Andrei Şaguna" din Sibiu, condus de pr. prof. dr. Vasile Grăjdian.
În cadrul Sfintei Liturghii, PS Vasile, Episcop de Srem, a adresat un cuvânt de felicitare poporului şi clerului din Ardeal, a transmis mesajul de binecuvântare al Sanctităţii Sale Irineu, Patriarhul Serbiei, şi a oferit IPS Mitropolit Laurenţiu o icoană a Maicii Domnului. "Ne-am adunat astăzi să prăznuim numele sfânt al lui Andrei Şaguna. Fiecare sfânt umblă pe pământ, dar viaţa sa ţine de cer. Fiecare sfânt devine părinte nu doar al unui popor, ci părinte şi învăţător al tuturor", a subliniat PS Episcop Vasile.
La finalul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit mai multor oameni de bună credinţă, care au sprijinit activităţile Mitropoliei Ardealului, distincţia Crucea Şaguniană şi Ordinul "Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, Mitropolitul Transilvaniei", cea din urmă fiind o distincţie instituită recent în Mitropolia Ardealului.
"Suntem într-un moment de înnoire spirituală, pentru că avem în cer un rugător care este alături de noi, de nevoile noastre, de neputinţele noastre şi mai ales de idealurile noastre. A fost un om care a urmărit până la ultima clipă a vieţii sale împlinirea idealului poporului român, pe care l-a şcolit, din care au ieşit oameni vrednici, iar biserica a fost reînnoită total prin lăsarea unor rânduieli ce se păstrează şi astăzi", a spus IPS Mitropolit Laurenţiu. Părintele Mitropolit a mulţumit oaspeţilor din străinătate pentru vizita la Sibiu şi a oferit PS Episcop Vasile un set arhieresc cu epitrahil şi omofor, icoana Sfântului Andrei Şaguna, iar ieromonahilor ce l-au însoţit pe ierarhul din Serbia, câte un epitrahil şi icoana sfântului, realizate în Atelierele Arhiepiscopiei Sibiului.

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei la Beiuş
De prăznuirea Sfântului Apostol Andrei cel Întâi chemat, ocrotitorul României, Preasfinţitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica Parohiei Beiuş III, care şi-a serbat hramul. Lăcaşul de închinare este ctitoria pr. Ioan Balint, protopopul Beiuşului, Seghiştei şi Şteiului, fiind cea mai nouă biserică ortodoxă de zid construită în Beiuş după 1790. În cuvântul de învăţătură, PS Sofronie a subliniat caracterul sărbătorii Sfântului Apostol Andrei ca "sărbătoare bisericească naţională", fiindcă Apostolul Andrei "a propovăduit Evanghelia Mântuitorului Hristos Iisus pe pământul strămoşesc al patriei noastre". Chiriarhul Oradiei a arătat, apoi, că pentru românii ortodocşi în general, dar mai cu seamă pentru românii transilvăneni ziua de azi capătă o importanţă deosebită prin prăznuirea pentru prima oară, alături de Sfântul Apostol Andrei, şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, mitropolitul Transilvaniei, recent canonizat: "Mitropolitul Andrei Şaguna a fost un simbol al unităţii naţionale, al renaşterii Ortodoxiei româneşti în Imperiul habsburgic şi apoi austro-ungar. A fost un om dăruit de Dumnezeu, demn şi un genial organizator. El a reorganizat Biserica Ortodoxă din Transilvania", a spus Preasfinţia Sa. Sărbătoarea Parohiei Beiuş III a fost întregită şi de prezenţa unei racle cu părticele din moaştele a 15 sfinţi, între care Sfântul Ierarh Nectarie de la Eghina, Sfântul Mare Mucenic Mina, Sfinţii Epictet şi Astion şi alţii, adusă spre închinare de la Mănăstirea Izbuc. În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Pavel Benţe a fost hirotonit ca preot misionar pentru Protopopiatul Beiuş, la Biserica "Sfântul Apostol Andrei" din Beiuş, iar teologul George Dorin Indrieş ca diacon misionar pentru Protopopiatul Tinca, la Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil" din Parohia Berechiu.


Liturghie arhierească la Mănăstirea Bic
În ziua de prăznuire a Sfântului Apostol Andrei, cel Întâi chemat, ocrotitorul României, şi a Sfântului Ierarh Andrei Şaguna, Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, s-a aflat în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea "Sfânta Treime" Bic, unde a săvârşit Sfânta Liturghie. Din soborul slujitor au făcut parte pr. Ioan Ardelean, consilier administrativ al Episcopiei Sălajului, pr. Ionuţ Pop, inspector eparhial, pr. Vasile Boşca, protopopul Şimleului, alături de ceilalţi preoţi şi diaconi împreună-slujitori. La slujbă au participat, pe lângă obştea mănăstirii, atât membrii comunităţii Bic, cât şi o delegaţie de credincioşi din Parohia Subcetate, dornici să fie părtaşi la bucuria prilejuită de hirotonia teologului Cătălin-Cosmin Lazăr întru diacon, urmând ca duminică să fie hirotonit preot pe seama Parohiei Subcetate, Protopopiatul Şimleul Silvaniei. Întrucât Preasfinţitul Petroniu a aniversat şi ziua de naştere, prezenţa în mijlocul obştii monahale de la Mănăstirea Bic a făcut această zi şi mai frumoasă, iar bucuria a fost deplină pentru toţi cei prezenţi, care L-au rugat pe Bunul Dumnezeu să-i dăruiască Întâistătătorului lor sănătate, zile îndelungate şi rodnică păstorire a turmei lui Hristos pe calea mântuirii.







http://www.ziarullumina.ro/articole;1801;1;66149;0;Ardealul-si-a-praznuit-ierarhul-cel-sfant.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu