marți, 13 martie 2012

Sfântul Ierarh Andrei Şaguna, noul ocrotitor al Episcopiei Oradiei

La Catedrala episcopală "Învierea Domnului" din Oradea a avut loc duminică ceremonia proclamării celui de-al doilea hram, "Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei". Sărbătoarea a început sâmbătă seara, 10 martie, la slujba Vecerniei cu Litie, când o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Andrei, primită în dar de PS Sofronie, Episcopul Oradiei, din partea ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, a fost aşezată spre închinare în Paraclisul "Sfinţii Ierarhi Nicolae, Spiridon şi Nectarie" de la demisolul Catedralei episcopale, alături de icoana făcătoare de minuni a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu de la Mănăstirea Izbuc şi a raclei cu sfinte moaşte a Sfintei Mănăstiri a "Izvorului Tămăduirii" de la Izbuc, Bihor. 
Sfânta Liturghie a fost săvârşită duminică de PS Sofronie, alături de Preasfinţitul Siluan al Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, în sobor de ieromonahi, preoţi, ierodiaconi şi diaconi. PS Siluan a rostit un cuvânt de învăţătură în care a reliefat semnificaţiile Duminicii a doua din Postul Paştilor şi importanţa sfinţilor ierarhi prăznuiţi în această zi pentru Biserica dreptmăritoare. După Sfânta Liturghie, s-a dat citire Hrisovului prin care Catedrala episcopală "Învierea Domnului" a primit ca nou ocrtitor pe Sfântul Ierarh Andrei, Mitropolitul Transilvaniei, în prezenţa reprezentanţilor structurilor administrative ale episcopiei, ai instituţiilor de stat locale şi centrale, ai comunităţii orădene.
După ce a fost felicitat cu ocazia zilei onomastice, PS Sofronie a mulţumit Bunului Dumnezeu şi Preacuratei Fecioare Maria, precum şi ÎPS Mitropolit Lau-renţiu al Ardealului pentru această binecuvântare, de a oferi chiriarhu-lui Oradiei şi catedralei sale un fragment din sfintele moaşte ale Sfântului Ierarh Andrei Şaguna. În după-amiaza zilei, PS Sofronie şi PS Siluan au oficiat, în paraclisul de la demisolul noii catedrale, Taina Sfântului Maslu.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu